Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

ΑΤΕΧΝΩΣ / ΕΠΟΝίτες ΗΡΩΕΣ (7): Αχιλλέας Μπλέτσος, ο ατρόμητος κινηματογραφιστής από την Άρτα


Το σημερινό, έβδομo, αφιέρωμα της σειράς «ΕΠΟΝίτες ΗΡΩΕΣ» ανήκει στον επονίτη Αχιλλέα Μπλέτσο, από την Άρτα, που Έλληνες χωροφύλακες τον παρέδωσαν στους Γερμανούς για να τον εκτελέσουν.
Το κείμενο που ακολουθεί πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Νέα Γενιά», όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΠΟΝ, αρ. φύλλου 61, Nοέμβρης 1945.
Αχιλλέας Κ. Μπλέτσος (1924-1944)
epon-mpletsosΈνα παιδί μεγαλόσωμο και ρωμαλέο. Τα μάτια του πετούσαν πάντα φωτιές και στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η αποφασιστικότητα. Γεννήθηκε στην Άρτα το 1924. Δούλευε σαν κινηματογραφιστής στην Άρτα. Στην καρδιά του η καμπάνα που σημαίνει προσκλητήριο για την αντίσταση χτύπησε δυνατά. Κι οι χτύποι της καρδιάς του Αχιλλέα από τότε ρυθμίστηκαν μ’ αυτή τη μεγάλη καμπάνα, που όσο πήγαινε και χτυπούσε πιο δυνατά  κι ακόμη δυνατότερα. Μπήκε μαχητής απλός στην ΕΠΟΝ για να γίνει ύστερα ένας ήρωας.
Αναλαβαίνει τις πιο επικίνδυνες αποστολές. Γλιστράει μέσα από τα συρματοπλέγματα: σύνδεσμος βουνού και πόλης. Η τρομοκρατία στην Άρτα έχει φουντώσει. Οι Γερμανοί, θεριά μανιασμένα απ’ τα αλύπητα χτυπήματα του ΕΛΑΣ.
Ένα απόγευμα, στις 18 Αυγούστου 1944, μέρα Παρασκευή, δυο χωροφύλακες, ο Βασίλης Τσιόκας και ο Κόνιαρης, έρχονται σπίτι του για μια δήθεν ανάκριση. Ο Αχιλλέας το καταλαβαίνει, μα το σπίτι είναι όλο μπλοκαρισμένο. Τον κράτησαν στα κρατητήρια. Εκείνο το βράδυ εκεί κρατούσαν και δέκα μελλοθανάτους που περνούσαν το στερνό τους βράδυ. Οι χωροφύλακες παράδωσαν τον Αχιλλέα στ’ αφεντικά τους…Εκεί στο δρόμο που πάει για την Κόπραινα δέκα κρεμάλες κρατούσαν με τις θηλιές τους 10 πατριώτες κι ένα παλικάρι 19 χρονών, ανάμεσά τους. Ο Επονίτης Αχιλλέας Κ. Μπλέτσος.
Για τη σειρά του ΑΤΕΧΝΩΣ «ΕΠΟΝίτες ΗΡΩΕΣ»
Έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε το παρελθόν. Να μελετάμε τα ιστορικά γεγονότα, τις νίκες και τις ήττες του λαϊκού κινήματος, να διδασκόμαστε από τη δράση των ηρώων του. Χιλιάδες λαϊκοί αγωνιστές έπεσαν νεκροί την περίοδο της Κατοχής και τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση. Χιλιάδες αγόρια και κορίτσια πέρασαν στις γραμμές της ΕΠΟΝ και των Αετόπουλων έχοντας μοναδικό κίνητρο τη δίψα για λευτεριά και μια καλύτερη ζωή, χωρίς να λογαριάζουν ότι μπορεί και να χάσουν τη δική τους ζωή, χωρίς να προσδοκούν σε ανταλλάγματα ή αναγνώριση της προσφοράς τους. Απέναντι στη θυσία του ανθού της ελληνικής νεολαίας εκείνα τα χρόνια, το δικό μας χρέος στέκει αξόφλητο.
Στο ΑΤΕΧΝΩΣ ξεκινήσαμε μια νέα ενότητα δημοσιεύσεων κάτω από τον τίτλο «ΕΠΟΝίτες ΗΡΩΕΣ». Αντλώντας υλικό από το περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά» και αλλού, φιλοδοξούμε να φέρουμε στο φως, μέσω του διαδικτύου, μικρά αφιερώματα-πορτραίτα μεγάλων ηρώων. Αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε την έκδοση-λεύκωμα της Σύγχρονης Εποχής από το αρχείο της «Νέας Γενιάς», το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη – Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης», τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, βιβλία, αναμνήσεις αγωνιστών και άλλες πηγές.
Τα ήδη αναρτημένα αφιερώματα θα ενημερώνονται-εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία όταν αυτά ανακαλύπτονται.
Στην ίδια σειρά:


Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016.