Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Δύο παραδείγματα ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

Δύο παραδείγματα ηλεκτρολογικής εγκατάστασης



Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο στην κατασκευή της κατοικίας αλλά και του επαγγελματικού χώρου. Σωστά υλικά (πίνακες, ασφάλειες, καλώδια και διατομές τους κλπ) και ένας καλός, πιστοποιημένος επαγγελματίας εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος, είναι ο συνδυασμός  που θα δώσει ένα σωστό, ασφαλές, λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα. Μια επιτυχημένη επένδυση δηλαδή των χρημάτων του ιδιοκτήτη ή κατασκευαστή της οικοδομής.
Οι ανάγκες ενός σπιτιού σε πρίζες, διακόπτες, ηλεκτρικές συσκευές, κλιματιμό, θέρμανση, αυτοματισμούς, συναγερμό κλπ, είναι μεγάλες. Όλα όσα προαναφέραμε για να λειτουργήσουν χρειάζονται καλώδια που θα μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα από τον κεντρικό ηλεκτρολογικό πίνακα στα σημεία που θα το χρειαστούμε.
Και να μην παραλείψουμε το τηλέφωνο, το διαδίκτυο, την τηλεόραση (αναλογική, ψηφιακή ή καλωδιακή) που θέλουν πολλά καλώδια κι αυτά.
Αυτή η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση πάμπολλων πλαστικών ή μεταλλικών σωλήνων, που μέσα τους θα προστατεύουν τα ηλεκτρικά καλώδια. Όλες αυτές οι σωληνώσεις, με τον τρόπο που κατασκευάζονται οι οικοδομές στη χώρα μας, πρέπει να περάσουν μέσα από την τοιχοποιία.
Δηλαδή ο ηλεκτρολόγος πρέπει να σκάψει τα κτισμένα τούβλα και να στερεώσει πάνω τους με λάσπη τις σωληνώσεις. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Ο τεχνίτης εγκαταστάτης ηλεκτρολόγος δεν ασχολείται ο ίδιος με τη βαριά και «βρώμικη» δουλειά του σκαψίματος. Συνήθως έχει στο συνεργείο του ή αν δουλεύει μόνος, ένα βοηθό, που κι αυτός συνήθως είναι νεαρός μαθητευόμενος, ή περιστασιακά απασχολούμενος, για ένα χαρτζηλίκι στην οικοδομή.
Δεν ξέρει να σκάψει σωστά. Δεν ξέρει να χειριστεί σωστά το ηλεκτρικό κομπρεσέρ και κάνει ζημιά στην τοιχοποιία. Με λίγα λόγια δεν δίνεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ηλεκτρολόγων η πρέπουσα σημασία στο σωστό σκάψιμο των τοίχων. Έτσι σε περιόδους μετά από σεισμούς βλέπουμε πολλά προβλήματα στην τοιχοποιία των κτιρίων που οφείλονται και στην κακή ηλεκτρολογική εγκατάσταση.
Με αυτό ακριβώς το θέμα λοιπόν ασχολούμαστε σήμερα σ’ αυτή την ανάρτηση. Θα δούμε μέσα από εικόνες, δύο παραδείγματα ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε δυο διαφορετικές οικοδομές, από δύο διαφορετικούς επαγγελματίες εγκαταστάτες ηλεκτρολόγους. Δείτε προσεκτικά τις φωτογραφίες και κάνετε μόνοι σας τη σύγκριση.
Στην πρώτη σειρά εικόνων βλέπουμε μια μέτρια ως κακή εγκατάσταση από έναν όχι καλό επαγγελματία. Μια δουλειά που εκτός από «τσαπατσούλικη» και με φτηνά υλικά, δημιουργεί προβλήματα στην τοιχοποιία πάνω στην οποία γίνεται. Περιττά σκαψίματα των τοίχων, χωρίς λόγο, που σε κάποιες περιπτώσεις τραυματίζουν τη στατικότητα της τοιχοποιίας. Καταστροφή αδικαιολόγητη των σφηνωμάτων της τοιχοποιίας, και αλάσπωτες σωληνώσεις. Να’ χει … δουλειά κι ο σοβατζής δηλαδή!

Στη δεύτερη σειρά εικόνων βλέπουμε μια εγκατάσταση από ένα σωστό ηλεκτρολόγο. Έναν ευσυνείδητο επαγγελματία. Χρήση ποιοτικών υλικών, σκάψιμο των τοίχων τόσο όσο χρειάζεται για τις σωληνώσεις, «σεβασμός» στα σφηνώματα, χρήση μεταλλικών σωλήνων για περισσότερη ασφάλεια όπου είναι αναγκαία και μερακλήδικο λάσπωμα της εγκατάστασης πριν παραδοθεί η δουλειά.
Μια δουλειά δηλαδή που αξίζει τα λεφτά της!