Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΑΤΕΧΝΩΣ / Μανώλης Γλέζος: Η άρχουσα τάξη ευγνωμονούσα…


Όσο κι αν αναρωτιέμαι μερικές φορές τι απόμεινε για τον Μανώλη Γλέζο από εκείνη την εξόχως ηρωική πράξη της νιότης του (να κατεβάσει μαζί με τον Λάκη Σάντα -που εύκολα οι περισσότεροι τον ξεχνούν- τη μισητή σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης), ποιο είναι το απαύγασμα μιας ομολογουμένως γεμάτης ζωής, τώρα στη δύση της και ποια η κληρονομιά που αφήνει στις επόμενες γενιές, ο ίδιος με τις πράξεις του φροντίζει να λύνει τις απορίες μου. Όπως έκανε και χτες με την «ανοιχτή επιστολή» του προς «τους Τριακόσιους της Βουλής των Ελλήνων».

Ο Γλέζος είναι αλήθεια ότι κάποτε κουράστηκε. Πίστεψε ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει καλύτερος και προσπάθησε να πείσει και τους άλλους, πότε μέσα από τα κόμματα που συμμετείχε, πότε ως μοναχική «ιερή αγελάδα» της αριστεράς. Σήμερα, ως όψιμος… «αγανακτισμένος», τσουβαλιάζει τους «300» με την ευκολία της «πλατείας», επιχειρώντας να δώσει στον εαυτό του συχωροχάρτι για τις δικές του ευθύνες. Θολώνει για μια ακόμη φορά τα νερά.
Η πολυτιμότερη υπηρεσία προς το σύστημα της εκμετάλλευσης σήμερα είναι να εμπεδώνεται στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας ότι όλοι ίδιοι είναι, ο εχθρός του λαού είναι οι κακοί δανειστές και τα μνημόνια, πριν τα μνημόνια όλα ήταν καλά και η ζωή που δικαιούται ο λαός ανάγεται στη σφαίρα… του μεταφυσικού. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια.
Ο Μανώλης Γλέζος «μέτρησε» όλα τα σκαλοπάτια του κατήφορου που τον οδήγησε μέχρι την ανυποληψία στα μάτια αυτών που κάποτε τον σέβονταν και ας διαφωνούσαν μαζί του. Όπως και το πρώην κόμμα του, αποδεικνύεται για το σύστημα πολυτιμότερος από τους «προδότες σαμαραβενιζέλους», επιβεβαιώνοντας στους ανυποψίαστους και στους δύσπιστους ότι υπήρχε και στη χώρα μας το είδος της αριστεράς που έχει την ικανότητα να επιβάλλει αυτό που δεν μπορεί να πετύχει η δεξιά…
«Υστεροφημία» ή δικαίωση στις καρδιές αυτών που αγωνίζονται; Ο καθένας σ’ αυτή τη ζωή κάνει την επιλογή του. Το σύστημα πάντως έχει αποδείξει ότι ξέρει να εκτιμά και να ανταποδίδει.

Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015.