Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΑΤΕΧΝΩΣ / 163 χρόνια από τη γέννηση του Χοσέ Μαρτί


Το ΑΤΕΧΝΩΣ ήταν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Εθνικό Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας Χοσέ Μαρτί, με αφορμή την 163η επέτειο της γέννησής του
Κείμενο – φωτογραφίες: Οικοδόμος //
«(…)Στο πέρασμά μας ξεσηκώνουμε κόσμο. Μέσα στην καλοσύνη των ψυχών βλέπω τη ρίζα αυτής της στοργικής φροντίδας μου για τα βάσανα του ανθρώπου και για το πόσο είναι δίκαιο να τα γιατρέψουμε(…) Ξέρω θα εξαφανιστώ. Όμως δεν θα εξαφανιζόταν μαζί μ’ εμένα η σκέψη μου(…)», έγραφε ο Χοσέ Μαρτί σε γράμμα του από το στρατόπεδο του Ντος Ρίος, στις 18 Μάη του 1895, μια μέρα πριν σκοτωθεί στη μάχη.
marti8988
marti8989
Κατάθεση στεφάνου από τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ
marti8990
Ο Χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβαρτ
Ο Χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβαρτ
Ο Χοσέ Μαρτί, ο Απόστολος της Ανεξαρτησίας της Κούβας και Πρόδρομος της Ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ο ποιητής και φιλόσοφος, ο επαναστάτης που αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανεξαρτησία κατά του ισπανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού, γεννήθηκε στις 28 Γενάρη του 1853. Ίσως η πιο εμβληματική φυσιογνωμία της ιστορίας της Κούβας, ο Μαρτί, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους ηγέτες της Κουβανικής Επανάστασης. Οι αρχές της ιδεολογίας του συνοδεύουν την Κουβανική Επανάσταση σε όλη τη διαδρομή της, από το ξεκίνημά της μέχρι και σήμερα. Ο Φιντέλ, ο Τσε, ο Καμίλο, ο Ραούλ αναφέρονται στον Μαρτί ως πηγή έμπνευσης και φάρο φωτεινό της πορείας που οδήγησε την Κούβα στο δρόμο της πλήρους και οριστικής ανεξαρτησίας της.
Κατάθεση ανθοδέσμης στην προτομή του Χοσέ Μαρτί, από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργο Μαυρίκο
Κατάθεση ανθοδέσμης στην προτομή του Χοσέ Μαρτί, από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργο Μαυρίκο
Δίπλα στον πρέσνβ της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, ο Κώστας Σανίδας που παρουσίασε την εκδήλωση
Δίπλα στον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, ο Κώστας Σανίδας που παρουσίασε την εκδήλωση
marti8995
marti8999
Ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί Γιάννης Τσαλαβούτας
Με την ευκαιρία της 163ης επετείου από τη γέννηση του Εθνικού Ήρωα της Δημοκρατίας της Κούβας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Γενάρη 2016 εκδήλωση μνήμης και τιμής στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου και Αλκμάνος. Στην εκδήλωση κάλεσε η Πρεσβεία της Κούβας και συμμετείχαν ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί. Εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών, κομμάτων, φορέων, κινημάτων αλληλεγγύης και φίλοι της Κούβας συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον παγκόσμιο Κουβανό και να αφήσουν λίγα λουλούδια στη βάση της προτομής του.
Ο εκπρόσωπος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Βασίλης Πάπαρης
Ο εκπρόσωπος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Βασίλης Πάπαρης
marti9000
marti9006
Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ απευθύνει χαιρετισμό
marti9007
Η εκδήλωση ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνου από τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ. Στην προσωπικότητα, το έργο του Μαρτί και τη θέση του στη σύγχρονη εποχή αναφέρθηκαν οι σύντομες ομιλίες των εκπροσώπων του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Βασίλη Πάπαρη και Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί Γιάννη Τσαλαβούτα. Ο Χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβαρτ διάβασε ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα και δικά του για τον Χοσέ Μαρτί, ενώ ο Κουβανός καλλιτέχνης Ρεμί τραγούδησε α καπέλα ένα τραγούδι του για τον μεγάλο επαναστάτη. Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμό του πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, ο οποίος και ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους για την παρουσία τους.
Ο Κουβανός καλλιτέχνης Ρεμί
Ο Κουβανός καλλιτέχνης Ρεμί
marti9016
marti9010
marti9017
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρέσβειρες της Χιλής, του Περού, της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και του Παναμά και οι πρέσβεις του Μεξικού και της Νικαράγουας, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος, ενώ εκπροσωπήθηκαν το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της ΛΑΕ,  ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης (μπλόγκερς) La Red Solidaria Griega κ.ά.
marti9020
marti9021
marti9019
marti9022
Σήμερα, 163 χρόνια από τη γέννησή του και 121 από τον ηρωικό θάνατό του, η πατριωτική και αντιιμπεριαλιστική σκέψη του Χοσέ Μαρτί, εξακολουθεί να αποτελεί βασικό συστατικό της κουβανικής επανασταστικής ιδεολογίας ενάντια στις επιθετικές πολιτικές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και στις πολιτικές αποκλεισμού, που για πάνω από πενήντα χρόνια ασκούνται ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα. Στις μέρες μας, που το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από μάσκες «φιλίας» και «συνεργασίας» η μνήμη του Χοσέ Μαρτί αποτελεί, ίσως περισσότερο από ποτέ, πηγή διαρκούς έμπνευσης του κουβανικού λαού για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής επανάστασής του.
marti9024
marti9023
marti9028
marti9031
Με τη σκέψη, τη δράση και το έργο του ο Χοσέ Μαρτί συνεχίζει να εμπνέει στα πέρατα του πλανήτη τους «φτωχούς που ενώνουν την τύχη τους»· όσους υπερασπίζονται τα αγνότερα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ανθρωπιάς, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης· τους αγωνιστές και τα κινήματα αλληλεγγύης που στέκονται στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας.

Δευτέρα 1 Φλεβάρη 2016.