Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΑΤΕΧΝΩΣ / Χαρίλαος Φλωράκης, Μασκαριλίκια και ευτράπελα της φυλακής και των στρατοδικείων


Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε (22 Μάη 2005) που έφυγε από τη ζωή ο αντάρτης του ΕΛΑΣ, ο καπετάνιος του ΔΣΕ, ο κομμουνιστής, ο λαϊκός ηγέτης Χαρίλαος Φλωράκης.

Ο Χαρίλαος, όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι ―οι δικοί του, οι σύντροφοί του και όσοι τον έζησαν από κοντά, αλλά και ο λαός μας, άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας και ιδεολογικού προσανατολισμού― αντιπροσώπευε μια ολόκληρη γενιά κομμουνιστών που με την προσφορά τους σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και του τόπου γενικότερα. Αυτή η προσφορά παραμένει αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τις νεότερες γενιές.

Στο πρόσωπο του Χαρίλαου κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ· τιμούμε όσους έζησαν και πάλεψαν για μια Ελλάδα λεύτερη και ανεξάρτητη, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, σοσιαλιστική· για το μέλλον που αξίζουν και δικαιούνται οι άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη τη γης.

Σε τούτο το μικρό αφιέρωμα παρουσιάζουμε μερικά στιγμιότυπα από τη ζωή-δράση (ζωή και δράση στο κίνημα ένα και το αυτό σε ό,τι αφορά στον Χαρίλαο) του Χαρίλαου Φλωράκη στο κίνημα, όπως καταγράφηκαν σε δυο βιβλία που κυκλοφόρησαν και τα δυο πριν το θάνατό του και είναι βασισμένα σε αφηγήσεις του. Ο Χαρίλαος, με τον ορμητικό σαν φουσκωμένο ποτάμι λόγο του, την αστείρευτη λαϊκή σοφία που ξεχείλιζε σε κάθε του φράση, συνεπικουρούμενος από τη βαθιά γνώση της ιστορίας και μια δυνατή μνήμη, είχε το χάρισμα να συναρπάζει, να παρασέρνει τον συνομιλητή του και το ακροατήριό του. Αυτό το χάρισμα πέρασε (τηρουμένων των αναλογιών) και στις σελίδες των δυο βιβλίων.

Τα περιστατικά που περιγράφονται είναι ενδεικτικά του κλίματος και των συνθηκών της εποχής τους, αλλά και του επιπέδου των ανθρώπων που διαδραμάτισαν, από το πόστο του ο καθένας, κάποιον ρόλο στη νεώτερη ιστορία αυτού του τόπου. Οι δικές μας παρεμβάσεις (με πλάγια γραφή), όπου γίνονται,  έχουν σκοπό να συνδέσουν τα γεγονότα με τον χρόνο και τον τόπο που αυτά διαδραματίστηκαν.

Όμως ας «πάρει» καλύτερα το λόγο ο ίδιος ο Χαρίλαος…
Δείτε τη συνέχεια στο ΑΤΕΧΝΩΣ (κλικ!)

Δευτέρα 18 Μάη 2015.

http://atexnos.gr/%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5/