Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Οικοδόμος: Πέρασε τις «εξετάσεις»……ο Δημήτρης Κουτσούμπας (νομίζω πως του ταιριάζει περισσότερο το Μήτσος). Λίγες γραμμές κριτικής, βασισμένης αποκλειστικά στην εικόνα και όχι επί της ουσίας του λόγου του (αν και δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η δημόσια εικόνα ενός ηγέτη του ελληνικού κομμουνιστικού κόμματος στερείται ιδιαίτερης σημασίας) στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του Δημήτρη Κουτσούμπα  ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της ΚΟ Αττικής στο Πάρκο Ελευθερίας, με αφορμή την επέτειο των 46 χρόνων από την κήρυξη της αμερικανόδουλης στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας.


«Παιδί του κομματικού σωλήνα», «μέλος του σκληρού πυρήνα της ηγετικής ομάδας», «επαγγελματικό στέλεχος που δεν έβαλε ένσημα στη ζωή του» και πολλή ακόμα «κριτική» έγραψαν οι γνωστές γραφίδες του αστικού τύπου αλλά και κάποια «αριστερά» έντυπα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ. μόλις ανακοινώθηκε το όνομα του νέου ΓΓ του ΚΚΕ. Κάποιοι «σχολίασαν» ακόμα και το ότι η ανακοίνωση αυτή ήταν «λιτή»! Δεν ξέρω τι περίμεναν δηλαδή. Μήπως καμιά τελετή παράδοσης  σκήπτρου  με φανφάρες και ταρατατζούμ, με τη –ρώσικη- βότκα να ρέει άφθονη και τη νύχτα στον Περισσό να γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα;… Ας είμαστε σοβαροί.

Την χτεσινή ομιλία του σύντροφου Κουτσούμπα την είδα σε βίντεο. Δεν τον είχα δει ή ακούσει άλλη φορά και υπήρχε μια σχετική αγωνία. Ναι, εντάξει, το κόμμα δεν είναι σαν τα άλλα, τα αστικά, ναι, εντάξει, παίζουμε ομαδικά και δε είμαστε ομάδα του ενός αστεριού, όμως όπως και να το κάνουμε η δημόσια εικόνα ενός κομμουνιστή ηγέτη επηρεάζει και την πορεία του κόμματος. Και όταν τις δυο τελευταίες δεκαετίες έχεις ακουμπήσει στη σιγουριά αυτού που θα δεις και θα ακούσεις από την Αλέκα, ο  πειρασμός της σύγκρισης έρχεται σαν τον διάολο και σε τριβελίζει. Έπειτα είναι και το άλλο. Ξέρεις πως τα αστικά ΜΜΕ έχουν στήσει τις κάνες τους και «περιμένουν»…

Ε, λοιπόν ο νέος ΓΓ πέρασε τις εξετάσεις και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό. Το οφθαλμοφανές εκτόπισμά του ενισχύθηκε από τον τρόπο που απευθύνθηκε στον κόσμο (που είχε κατακλύσει του χώρους γύρω από το πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ. – ανάμεσά τους πολλοί νέοι άνθρωποι) και έγινε μια επιβλητική παρουσία. Ανέβηκε χαμογελαστός και με υψωμένη την γροθιά στο βήμα, συμμετέχοντας  στο σύνθημα που ακουγόταν από κάτω, δεν κόμπιαζε, δεν έκανε σοβαρά σαρδάμ, με καθαρή, βροντερή φωνή και καλή  άρθρωση διαλέχτηκε με τον κόσμο παίρνοντας πάσες από τα συνθήματα που ακούγονταν κάθε τόσο. Γενικώς είχε έναν «αέρα» (μάλλον ξάφνιασε κάπως όσους δεν τον ξέρουμε  καλά)  που δεν θύμιζε σε τίποτα «πρωτάρη» και ενέπνευσε αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Τώρα, απομένει το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση με δημοσιογράφους, που σίγουρα τον «περιμένουν» πως και πως. Εκεί ο Μήτσος θα «παίξει» εκτός έδρας και σε εχθρικό γήπεδο,  όμως με τη χτεσινή του εμφάνιση έδειξε πως διαθέτει τη στόφα του αρχηγού που μπορεί να πάρει την ομάδα στις πλάτες του. Σιδεροστόμαχος σύντροφε Γραμματέα.