Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Οικοδόμος: Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του "Οικοδόμου"


Το blog Οικοδόμος ανακοινώνει στους αναγνώστες του τη δημιουργία της ηλεκτρονικής του βιβλιοθήκης. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία τους δυο σελίδες μας στο Scribd,  με την ονομασία Οικοδόμος (ΕΔΩ) και  με την ονομασία Κώστας Πουρναράς (Μπόσης) (ΕΔΩ), μέσω των οποίων, κατά διαστήματα, θα ανεβάζουμε στο Διαδίκτυο βιβλία (εξαντλημένα στο εμπόριο εδώ και χρόνια), μπροσούρες, φυλλάδια, εργασίες κ.α. τα οποία ο καθένας με ένα «κλικ» θα μπορεί να διαβάσει ή να κατεβάσει στον υπολογιστή του. Όπως σε κάθε βιβλιοθήκη, έτσι και στην ηλεκτρονική η θεματολογία θα ποικίλει. Ιστορία, φιλοσοφία, Εθνική Αντίσταση-ΔΣΕ, ζητήματα θεωρίας, κλασικοί, εργατικό κίνημα, πολιτική, ντοκουμέντα, οικοδομικό κίνημα, λογοτεχνία κλπ. είναι κυρίως τα θέματα που φιλοδοξούμε να προσφέρουμε το ανάλογο «υλικό» στους αναγνώστες.
Ήδη έχουν ανεβεί στο Διαδίκτυο και μπορεί ο καθένας να διαβάσει ή να κατεβάσει,
στη σελίδα μας στο Scribd Οικοδόμος:
1)     ΚΩΣΤΑ ΘΕΟΥ: "ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥΣ". Το βιβλίο του Γραμματέα της ΓΣΕΕ Κώστα Θέου, εκδόθηκε τον Μάρτη του 1947 στην Αθήνα από την "ΕΡΓΑΤΙΚΗ". (ΕΔΩ)
2)     "Η εργατική νομοθεσία της Ελλάδος, υπό Σπύρου Ι. Θεοδωροπούλου" - Έκδοση Εργατικού Κέντρου Αθηνών, Γενάρης του 1912 (ΕΔΩ)
Επίσης στη σελίδα μας στο Scribd Κώστας Πουρναράς (Μπόσης):
1)     Κώστα Μπόση: "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941". Φωτογραφική αναπαραγωγή της πρώτης έκδοσης, από το Εκδοτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Μάρτη του 1947. (ΕΔΩ)
2)     "Βενετσανόπουλος από Εύελπις Αντάρτης (Ένας εμφύλιος και τέσσερις Γάμοι)". Συνέντευξη του κομμουνιστή ταξίαρχου ε.α. Βασίλη Βενετσανόπουλου και της συζύγου του Μαρίας Παπαδήμα, ανθυπολοχαγού στο ΔΣΕ, για τα χρόνια του αγώνα. (ΕΔΩ)
Η απρόσμενη ανταπόκριση που βρήκε στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο «ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ» του Κώστα Μπόση,  στις λίγες μόλις μέρες της κυκλοφορίας του στο Διαδίκτυο, μας γεμίζει με αισιοδοξία και όρεξη να προχωρήσουμε σε αυτή την προσπάθεια.
 
[ΑΠΡΙΛΗΣ 2013]