Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Αποχαιρετισμός στον Κουβανό ήρωα των παιδικών μου χρόνων


Teοfilo Stevenson Lawrence, 1952-2012 

Τα παιδιά έχουν πάντα ανάγκη από ήρωες-πρότυπα. Και αν δεν τους συναντήσουν τους πλάθουν στη φαντασία τους. Στον αθλητισμό οι ήρωες κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια από τη βιομηχανία του θεάματος και τους «χορηγούς» με σχετική ευκολία. Γίνονται αποδεκτοί από τους πολλούς, δεν αποτελούν όμως πάντα και τα κατάλληλα πρότυπα. Στο πρόσωπο του Κουβανού πυγμάχου Τεόφιλο Στήβενσον, συνάντησα σαν παιδί τον έναν από τους δύο αθλητές ήρωες-πρότυπά μου.
Τώρα που τα χρόνια πέρασαν δεν μπορώ να εξηγήσω τι ακριβώς ήταν αυτό που με τράβηξε για πρώτη φορά, αν και δεν ήμουν οπαδός της πυγμαχίας, στον Στήβενσον. Ήταν η ευγενική φυσιογνωμία του; Το αρχοντικό παράστημά του; Οι ατσαλένιες γροθιές του; Η καταγωγή του απ’ το θρυλικό νησί της Επανάστασης; Μάλλον όλα αυτά μαζί. Και φυσικά ο τρόπος που αγωνιζόταν. Ο αντίπαλός του σπάνια μπορούσε να τον κοιτάξει στα μάτια. Σπανιότερα να τον ακουμπήσει. Ο απολογισμός μιας πλούσιας διαδρομής τα λέει όλα: μόλις 22 ήττες σε 324 επίσημους αγώνες! (Μπορείτε να δείτε εδώ βιογραφικά και άλλα στατιστικά στοιχεία).


Σε μια εποχή που η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οι «χορηγοί» διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά την καριέρα κάθε αθλητή από τη στιγμή που θα ξεχωρίσει, με πρωταρχικό στόχο το οικονομικό κέρδος, το παράδειγμα του Τεόφιλο Στίβενσον Λόρενς έρχεται να αναδείξει την έννοια του αθλητισμού και την πίστη σε ιδανικά όπως η αγάπη για την πατρίδα και τον Άνθρωπο.
Σε ηλικία μόλις 20 χρόνων και ενώ το αστέρι του  λάμπει (χρυσό μετάλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες), Αμερικανός ατζέντης του προσφέρει το ιλιγγιώδες για την εποχή ποσό των 5.000.000 δολαρίων για να αντιμετωπίσει στην διεκδίκηση του παγκόσμιου τίτλου, σε έναν και μοναδικό αγώνα, τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή του επαγγελματικού μποξ Μοχάμετ Άλι. Αν ο Τεόφιλο συμφωνούσε θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Κούβα, να εγκατασταθεί μόνιμα στις ΗΠΑ και να χάσει το δικαίωμα συμμετοχής από κει και πέρα στις ερασιτεχνικές αθλητικές διοργανώσεις.


Η απάντηση του νεαρού Κουβανού παγκόσμιου πρωταθλητή είναι αρνητική! «Τι είναι 5 εκατομμύρια δολάρια μπροστά στην αγάπη 8 εκατομμυρίων  Κουβανών; » του απαντά κι ο ατζέντης δεν μπορεί να πιστέψει πως υπάρχει αθλητής που μπορεί να απορρίψει μια τόσο δελεαστική πρόταση. Στα επόμενα χρόνια και ενώ ο Στίβενσον γίνεται μύθος, οι προτάσεις επανέρχονται περισσότερες και ακόμα πιο δελεαστικές, ο ίδιος όμως τις απορρίπτει προτάσσοντας την αγάπη του για το νησί της Επανάστασης και το λαό του.
Αυτός  ήταν ο σπουδαιότερος λόγος για να γίνει ο ήρωας-πρότυπο για ένα παιδί που ήδη σκέφτεται "διαφορετικά", σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, που το κέρδος προτάσσεται σαν ύψιστη αξία και στόχος για όποιον  ασχολείται με τον αθλητισμό.


Σε όλη του τη ζωή ο Τεόφιλο Στήβενσον ακολούθησε μια πορεία που οδηγούσαν τα ιδανικά και οι αρχές της  Κουβανικής Επανάστασης και του σοσιαλισμού. Κλείνοντας την πλούσια αθλητική του καριέρα, προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα Κούβα από το πόστο του προπονητή και άλλες θέσεις στη διοίκηση του κράτους. Ο θηριώδης πυγμάχος με την ευγενική μορφή κίνησε για το στερνό ταξίδι πριν λίγες ώρες. Έφυγε απροσδόκητα σε ηλικία 60 χρόνων από ανακοπή καρδιάς.
Οι πραγματικοί ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ.

[ΙΟΥΝΗΣ 2012]