Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Oι ΝΕΒΜΑ - Goin Through στο φεστιβάλ...



Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στα φεστιβάλ της ΚΝΕ – Οδηγητή προκαλούσαν πάντα αίσθηση και εκτός από ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός κάθε χρόνο, λειτουργούσαν και σαν μαγνήτης για έναν κόσμο που δεν είχε πολλές σχέσεις με το κόμμα, για να έρθει πιο κοντά.
Από το πρώτο φεστιβάλ, που δεν θυμάμαι καλά λόγω ηλικίας, μέχρι στις μέρες μας, πέρασαν από τις εξέδρες του μεγαθήρια των Γραμμάτων και των Τεχνών, φωτισμένοι καλλιτέχνες και σπουδαίοι δημιουργοί, που η παρουσία τους στο συγκεκριμένο χώρο σήμαινε πολλά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μια μαγική στιγμή που έζησα σε κάποιο φεστιβάλ της δεκαετίας του ’80.
Δίπλα από την κατάμεστη κεντρική εξέδρα, λίγο πριν ξεκινήσει μια συναυλία -αν δεν κάνω λάθος, του Μίκη Θεοδωράκη. Ο διερχόμενος κόσμος πολύς, τα μεγάφωνα στη διαπασών και ξαφνικά έρχονται κατά κύματα το χειροκρότημα και το σύνθημα από χιλιάδες χέρια και στόματα: «Τιμημένο ΚΚΕ!». Ρίτσος, Θεοδωράκης, Κατράκης, Χαρίλαος, Υψηλάντη και άλλοι που δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή, προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού όταν φάνηκαν ανάμεσα στο πλήθος να βαδίζουν με δυσκολία,  προσπαθώντας να φτάσουν στα μπροστινά καθίσματα της εξέδρας.
Όμως ο σκοπός της ανάρτησης δεν είναι η αναπόληση μεγάλων στιγμών, παλαιών και ελπιδοφόρων  εποχών… Τα χρόνια πέρασαν, οι εποχές «άλλαξαν» και το φεστιβάλ είναι εδώ, συμπληρώνει  φέτος –αισίως- τα 38. Και ακόμα έχει πολλά να πει και να προτείνει, στην πολιτική και στον πολιτισμό.
Μικρούτσικος, Λεοντής, Λέκκας, Μητσιάς, Ανδρεάτος, Κορακάκης, Πασχαλίδης, Λ. Παπαδόπουλος, Γ. Σαρρής, Τσακνής, Ζιώγαλας, Μηλιώκας, Κούτρας, Νέγκα, Τρίφωνο, βρίσκονται ανάμεσα στους καλλιτέχνες που φέτος θα πλαισιώσουν τις μουσικές του εκδηλώσεις. Καλλιτέχνες με συγκεκριμένη διαδρομή και κάποιοι με βαθιά χνάρια στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Δεν μπορεί όμως κανείς να μη νιώσει έκπληξη όταν διαβάζει πως στο 38ο  φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή συμμετέχουν οι... –δεν κάνω διακοπές, σου δίνω αυτό που θες…- ΝΕΒΜΑ - Goin Through!
Το διάβασα-έμαθα, μαζί με μια πολύ καλή ανάλυση-κριτική, από ΕΔΩ.
Η αλήθεια είναι πως στην αρχή νόμισα πως πρόκειται για χιουμοριστικό άρθρο και πριν προχωρήσω στην ανάγνωσή του, έσπευσα να επιβεβαιώσω την είδηση. Πιο επίσημη επιβεβαίωση δεν μπορούσε να υπάρξει, οπότε έμεινα κι εγώ με την απορία, γιατί δεν μπορώ να  αποδεχτώ πως οι εποχές «αλλάζουν». Μα είναι όμως έτσι, «αλλάζουν»;
Προχτές το βράδυ με ρωτάει η κόρη μου αν ξέρω ποιοι καλλιτέχνες θα είναι φέτος στο φεστιβάλ. Είχα μάθει για τους λεγάμενους αλλά έκανα τον ανήξερο. Τους αναφέρει με μεγάλη έκπληξη και αμέσως με ρωτάει: «πως σου ακούγεται αυτό μπαμπά;». Συνεχίζω να κάνω τον αδιάφορο και της επιστρέφω την ερώτηση: «ξέρω εγώ; Εσύ να μου πεις»… Τότε η έκπληξή της μεγαλώνει και μου απαντάει  με ένα μεγαλοπρεπές -επί λέξει- «μπλιαααχ;!»…

Ας μην «υποτιμούμε» τη μαθητική νεολαία. Δεν είναι αυτές οι επιλογές που θα την φέρουν πιο κοντά μας. 
Ακούω διάφορα είδη μουσικής και το hip hop είναι μέσα σ’ αυτά. Δεν είμαι ειδικός και δεν με ενδιαφέρουν όσα γράφονται κατά καιρούς για κόντρες, διασπάσεις, ρεύματα του hip hop κλπ. Ας με συγχωρήσουν κάποιοι από τους νεότερους αλλά –αν και ούτε εγώ έκανα διακοπές- , στην Ελλαδίτσα μας όταν ακούω τη λέξη hip hop τη συνδυάζω με ρυθμό και  στίχους ανατρεπτικούς, με περιεχόμενο πολιτικό.  Με ήθος, αξιοπρέπεια και σεμνότητα από αυτούς που το υπηρετούν. Και τότε η επιλογή μου δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή. 

[ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012]