Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Οι επιστήμονες αποφάσισαν επιτέλους ποιο είναι το δεύτερο εξυπνότερο πλάσμα στον πλανήτη. Οι έρευνες για το πρώτο, συνεχίζονται…



Οι επιστήμονες –μετά από μακροχρόνιες έρευνες και πειράματα- αποφάσισαν τελικά ποιο είναι το δεύτερο εξυπνότερο πλάσμα στον πλανήτη Γη. Τα χαρακτηριστικά που του δίνουν την πολύ τιμητική αυτή θέση στην κατάταξη, είναι το μεγάλο μέγεθος του εγκεφάλου, η εξέλιξη των γονιδίων του νευρικού του συστήματος και του μεταβολισμού, καθώς και τα γονίδια που διαθέτει και σχετίζονται με την ευφυΐα.
"«Ξέρουμε εδώ και καιρό ότι τα δελφίνια συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο έξυπνα θηλαστικά και ότι μπορούν να κάνουν πολλά από αυτά που κάνουν οι ανθρωποειδείς πίθηκοι, όπως ότι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, επικοινωνούν ή μιμούνται τους ανθρώπους. Οι εγκέφαλοί τους είναι ξεχωριστοί και διαφορετικοί», λέει ο Μάικλ Μαγκάουεν, ερευνητής στο επιστημονικό Κέντρο και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».

Ο Μαγκάουεν και οι συνεργάτες του συνέκριναν 10.000 γονίδια που παράγουν πρωτεΐνες από το γονιδίωμα του δελφινιού με αντίστοιχα γονίδια από άλλα ζώα (αγελάδα, άλογο, σκύλος, ποντίκι, ελέφαντας, κότα) και από τον άνθρωπο.

Διέκριναν, έτσι, ότι οι περισσότερες ομοιότητες εντοπίζονται ανάμεσα στα δελφίνια, στους ελέφαντες και στους ανθρώπους, τα τρία είδη που ξεχωρίζουν για την εξυπνάδα τους και το μεγάλο μέγεθος του εγκεφάλου τους και σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαθέτουν γονίδια που παρουσιάζουν εξελικτικά καθυστερημένη μοριακή ανάπτυξη". (Πηγή).
Στην ίδια έρευνα του επιστήμονα Μάικλ Μαγκάουεν, την πρώτη θέση στην κατάταξη των εξυπνότερων ειδών καταλαμβάνει ο άνθρωπος...
Σύμφωνα όμως με αδιάσειστα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του κατ’ αποκλειστικότητα ο «Οικοδόμος», αντίστοιχη μακροχρόνια έρευνα πολυμελούς επιστημονικής ομάδας, αποτελούμενης από κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίου κύρους, αμφισβητεί ανοιχτά τα αποτελέσματα της ομάδας Μαγκάουεν ως προς το είδος που καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Τα στοιχεία αναφέρουν πως η έρευνα αυτής της ομάδας επικεντρώνεται στην εξερεύνηση των άδυτων του εγκεφάλου του είδους «Μέσος Έλληνας πολίτης». Πληροφορίες που διέρρευσαν από τα υπόγεια εργαστήρια που διεξάγεται η έρευνα κάνουν λόγο για έρευνα «πρωτόγνωρη εμπειρία-ταξίδι-βουτιά στο κενό» και εξηγούν που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση του τελικού τους πορίσματος:


Η έρευνα «κόλλησε» στον απελπιστικά αργό ρυθμό εξέλιξης των γονιδίων που επηρεάζουν το βαθμό αντίδρασης του είδους στην εκμετάλλευσή του από λιγοστά κυρίαρχα  άτομα του ανθρώπινου είδους. Οι επιστήμονες ψάχνοντας στην παγκόσμια βιβλιογραφία ανακάλυψαν πως δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε οποιοδήποτε είδος από άκρη σε άκρη  του πλανήτη. Το γεγονός αυτό τους ωθεί στο συμπέρασμα πως το μ ο ν α δ ι κ ό  φ α ι ν ό μ ε ν ο  «Μέσος Έλληνας πολίτης»,  ίσως  είναι το "εξυπνότερο" πλάσμα στον κόσμο. Ίσως, μόνο αυτός τελικά… «ξέρει» τι περιμένει...
Αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα των ερευνών για να μάθουμε κι εμείς.
(Στις φωτογραφίες βλέπετε τρία χαρακτηριστικά  δείγματα του είδους "Μέσος Έλληνας πολίτης" και τρία συμπαθητικά δελφίνια)...
 
[ΙΟΥΛΗΣ 2012]