Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Η ευθύνη (για την κρίση) είναι όλων μας, αλλά… κάνετε υπομονή και με την… βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε



Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, εν μέσω καύσωνα, ξαναχτυπά. Στο πρωινό του κήρυγμα σήμερα, προς το ποίμνιό του, αρχικά αναφέρθηκε στην κρίση, για την οποία ευθύνονται η «κακή διαχείριση» από τη μεριά των πολιτικών και φυσικά, οι «κακοί» εργαζόμενοι: «Από το 1980 και έπειτα όλοι οι Έλληνες είχαμε
στόχο να αποκτήσουμε σπίτι, αυτοκίνητο, ταξίδια, ρούχα, απολαύσεις. Και παίρναμε και δάνεια για όλα αυτά, ακόμη και για διακοπές και για γάμους και τα άκουσαν οι ξένοι και έφριξαν και τώρα μας ζητάνε τα δανεικά πίσω. Υπήρχε κακή διαχείριση, νοθεία, μερικοί έκλεβαν και άλλοι ζητούσαν περισσότερα χρήματα ως εργαζόμενοι λέγοντας ‘θα κατεβάσουμε τα ρολά’ ή ‘θα κατεβάσουμε τους διακόπτες’. Η ευθύνη είναι όλων μας».
Στη συνέχεια κατακεραύνωσε  για ακόμα  μια φορά όσους ζητούν τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος και αναφέρθηκε και στην αύξηση των αυτοκτονιών:  «Χωρίς να πεθαίνουμε από την πείνα χάσαμε το ηθικό μας, χάσαμε την όρεξη για τη ζωή, πάμε στον πειρασμό να τα παρατήσουμε όλα, “δεν βαριέσαι δεν γίνεται τίποτα”».
Κατηγόρησε τα ΜΜΕ σαν κυρίως υπεύθυνα για τις αυτοκτονίες γιατί, απλά,  φοβίζουν τον κόσμο καθημερινά. «Από το πρωί ως το βράδυ βγάζουν καθηγητές, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και κάθε λογής ειδικούς για να μιλήσουν για την κρίση».
Στο τέλος του κηρύγματός του, μοιράζοντας απλόχερα… ελπίδα και αισιοδοξία,  κάλεσε τους πιστούς να κάνουν υπομονή και μαζί με πίστη στο Θεό «θα τα καταφέρουμε…»:
«Αμαρτωλοί είμαστε όλοι, δεν είμαστε Άγιοι, αλλά αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, ν’ ακούσουμε το λόγο του Θεού, να προσευχηθούμε, να πάμε στην Εκκλησία μας, να εξομολογηθούμε, να κοινωνήσουμε, να εμπιστευθούμε τον εαυτό μας στον Θεό, για να μας δώσει δύναμη και στην ψυχή μας ν’ αγωνιστούμε για να κερδίσουμε στη μάχη που δίνει όλος ο ελληνικός λαός»...
Η ζέστη είναι αποπνιχτική. Αν αντέχετε περισσότερο Άνθιμο πατήστε εδώ.

[ΙΟΥΛΗΣ 2012]