Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Νοέμβρης ΄73 - Ντοκουμέντα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


Το blog Οικοδόμος παρουσιάζει σήμερα ντοκουμέντα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο τετρασέλιδος «ΟΔΗΓΗΤΗΣ» με ημερομηνία Νοέμβρης 1973, η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με ημερομηνία «16 του Νοέμβρη 1973», η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με ημερομηνία «17 Νοέμβρη 1973 και μερικά τρικ με συνθήματα κατά της χούντας, από αυτά που τύπωναν τα μέλη της ΚΝΕ στα παράνομα τυπογραφεία και γέμιζαν τους δρόμους της Αθήνας και τις συνοικίες.Ενώ λίγο πολύ όλοι σήμερα γνωρίζουμε πως εξελίχτηκαν τα γεγονότα εκείνων των ημερών, τι προηγήθηκε και τι ακολούθησε, ένα στοιχείο με ιδιαίτερη σημασία είναι καταγεγραμμένο στην τέταρτη σελίδα του  «ΟΔΗΓΗΤΗ». Με τίτλο «Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ», οδηγίες της οργάνωσης στους αγωνιστές συντρόφους σε περίπτωση σύλληψής τους από τα όργανα της χούντας, για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και των βασανιστηρίων.
Ας δούμε όμως την πρώτη σελίδα του ΟΔΗΓΗΤΗ:
Κάτω από τον τίτλο «Ο ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΚΑΙ τους ΝΕΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΥΣ» διαβάζουμε: «Η ΕΣΑ υπό την διεύθυνση του Ιωαννίδη απειλεί ότι ‘θα πιει το αίμα’ των κρατουμένων πατριωτών. Το καθεστώς του πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου κλονίστηκε ανεπανόρθωτα. Το αίμα των εκατοντάδων πατριωτών υπονόμευσε το καθεστώς και γι’ αυτό έπρεπε να αλλάξει κάτι. Έτσι σκηνοθετήθηκε η νέα δήθεν ‘επέμβαση’ του στρατού, υπό την πρωτοκαθεδρία του αρχιβασανιστή Ιωαννίδη και τέως αρχιστρατοδίκη Γκιζίκη. Δεν πρόκειται για καινούργια επέμβαση αλλά για συνέχιση της παλιάς με απλή αλλαγή φρουράς για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.»
Σε άλλο άρθρο με τίτλο «ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ»: «Όπως αναφέρεται και στη Προκήρυξη του ΚΣ της ΚΝΕ οι νεκροί των τελευταίων αγώνων του λαού είναι πολλοί περισσότεροι από τους 99 που ο θάνατός τους έχει επιβεβαιωθεί. Παραθέτουμε τα ονόματα των αγωνιστών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες των οργάνων της χούντας να τα αποκρύψουν, ακόμα και απειλώντας τους συγγενείς των θυμάτων με νέες δολοφονίες» (ακολουθούν τα ονόματα).
Διαβάζουμε επίσης το «ΕΠΙΤΥΜΒΙΟ», γραμμένο από τον Γιάννη Ρίτσο για τους νεκρούς ήρωες:
«Το Παλληκάρι πούπεσε μ’ ορθή τη κεφαλή του


δεν το σκεπάζει η γης ογρή, σκουλίκι δεν τ’ αγγίζει-


φτερό στη ράχη του ο σταυρός κι όλο χυμάει τ’ αψήλου


και σμίγει τους τρανούς αητούς και τους χρυσούς αγγέλους.»
Διαβάζουμε στη δεύτερη σελίδα, κάτω κάτω στις «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ»:
«1. Τις μέρες των γεγονότων του Πολυτεχνείου μοιράστηκαν χιλιάδες τρυκ στο κέντρο της Αθήνας και σε διάφορες συνοικίες με τα συνθήματα: «ΚΑΤΩ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ», «ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ-ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ», «ΚΑΤΩ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ-ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ», «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
2. Στις 17.11 το ΚΣ της ΚΝΕ εξέδοσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλει το αιματηρό όργιο της χούντας και καλεί τη νεολαία και το λαό σε ενότητα και αγώνα. Ηα ανακοίνωση τυπώθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα και μοιράστηκε.» (Πρόκειται για την ανακοίνωση που παρουσιάζουμε πιο κάτω).
Στην τρίτη σελίδα του «ΟΔΗΓΗΤΗ», κάτω από τον τίτλο "ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ" περιγράφονται με λεπτομέρειες τα γεγονότα μέχρι την εισβολή του τανκ και των οπλισμένων λοκατζήδων και αστυνομικών, που πυροβολούν στο ψαχνό σπέρνοντας νεκρούς και τραυματίες.
«Στις ΙΙ το πρωί ο αρχιδολοφόνος Παπαδόπουλος και ο ματωβαμένος πρωθυπουργός του Μαρκεζίνης, επαναφέρουν σε ισχή το σταρτιωτικό νόμο. Τα τανκς αλωνίζουν στην Αθήνα. Η φωτιά και το σίδερο που βγάζουν ατσαλώνει τη θέληση του λαού για ενότητα και αγώνα.»
Στην τέταρτη σελίδα ξεχωρίζει το άρθρο που προαναφέραμε. Το αντιγράφουμε ολόκληρο:
«Η ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ
Μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, τη πολύχρονη κράτηση στα άντρα της ΕΣΑ και της ασφάλειας  και τις μαζικές συλλήψεις, γίνεται επιταχτικό το καθήκον της αντιμετώπισης της ασφάλειας με επιτυχία, από όσους τυχόν πέσουν στα χέρια της. Οι γενικοί κανόνες της σιωπής και της άγνοιας των πάντων έχουν πάντοτε ισχή και η τήρησή τους είναι αποτελεσματική.
Από κει και πέρα όμως πρέπει να ξεχωρίσουμε δυο κατηγορίες περιπτώσεων ανάκρισης.
Πρώτα, των γνωστών στην ασφάλεια αριστερών ή αυτών για τους οποίους η ασφάλεια έχει αποδεδειγμένα στοιχεία. Στη προκειμένη περίπτωση δεν παραδεχόμαστε τίποτα, αρνιόμαστε τα πάντα και τα πιο ανώδυνα. Οποιαδήποτε υποχώρηση, έστω και η πιο άσχετη, ανοίγει την όρεξη στην ασφάλεια και συνεπάγεται μεγαλύτερη επιμονή της ασφάλειας για να βγάλει κάτι. Ακόμα κι αν μας παρουσιάζουν στοιχεία τα αρνιόμαστε γιατί η ασφάλεια ξέρει ότι τα έχει αποσπάσει με βασανιστήρια και συνεπώς μπορεί να μην είναι αληθινά. Βέβαια η στάση μας αυτή μπορεί να σημαίνει μια άγρια μεταχείριση στην αρχή, αλλά το κεντρικό πρόβλημα είναι με τη θαραλλέα και ανυποχώρητη στάση μας να τους πείσουμε ότι δεν θα σπάσουμε. Από κει και πέρα η ασφάλεια αν θα μας παραπέμψει στο στρατοδικείο που σημαίνει δημιουργία και ατσάλωμα αντιπάλων. Ο στόχος τους είναι πως θα μας σπάσουν ώστε να μην μπορούμε πλέον να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά και αναμφισβήτητα το λαϊκό κίνημα.
Δεύτερο έχουμε τη περίπτωση των άγνωστων στην ασφάλεια και που συλλαμβάνονται τυχαία ή προληπτικά. Στη περίπτωση αυτή δεν παραδεχόμαστε ότι είμαστε μέλη αντιδιχτατορικής οργάνωσης, ότι διαβάζουμε παράνομες εφημερίδες κλπ. Το τελευταίο χαρτί της ασφάλειας στη περίπτωση αυτή είναι να μας ζητήσει να κάνουμε ένα βιογραφικό σημείωμα ή δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ κλπ. Την αξίωση αυτή απορρίπτουμε με το αιτιολογικό ότι είναι ζήτημα αρχής και δεν υπογράφουμε ή δεν δηλώνουμε προφορικά κάτι που περιορίζει την ελευθερία του ατόμου.
Τελειώνοντας πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο καθένας μας πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του πως θα αντιμετωπίσει την ασφάλεια και να μην προσπαθεί την τελευταία στιγμή να σκεφτεί το πρόβλημα.
Η ασφάλεια στηρίζεται στο πανικό και στις πιο ανώδυνες υποχωρήσεις. Συνεπώς αν είμαστε έτοιμοι και τα βασανιστήρια παρά τη σατανικότητα και αγριότητά τους θα μας φανούν σαν κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί»
Στη συνέχεια η ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ, την 17η του Νοέμβρη του 1973:
Διαβάζουμε στο τέλος: «(Το ΚΣ) Καλεί τις αντιδικτατορικής οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και παράγοντες, κάθε τίμιο πατριώτη, τη νεολαία και όλο το λαό να σταθεί στο πλευρό της σπουδάζουσας νεολαίας, με κάθε τρόπο, συσπειρωμένοι και ενωμένοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποκρούσουν τα νέα εγκληματικά σχέδια της χούντας κατά του λαού. Το ΚΣ της ΚΝΕ καλεί τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ να βρεθούνστη πρώτη γραμμή του αγώνα του λαού μας.»
Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, της 16ης του Νοέμβρη 1973:
Αντιγράφουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ανακοίνωση:
«Καλούμε την εργατική τάξη και το λαό να εκδηλώσει ακόμα πιο μαζικά τη συμπαράσταση και βοήθεια του προς τους φοιτητές. Η καλύτερη συμπαράσταση είναι να οργανώσουν οι εργαζόμενοι τον δικό τους αγώνα κατά της ακρίβειας, για αύξηση των μεροκάματων και των μισθών, για τις συνδικαλιστικές και πολιτικές τους ελευθερίες.
Καμιά πίστη στη ‘πολιτικοποίηση’ της δικτατορίας. Καμιά συνδιαλλαγή με το καθεστώς. Ο αγώνας των φοιτητών είναι κομμάτι του παλαϊκού αγώνα για την ανατροπή της χούντας, για τη λαϊκή κυριαρχία. Οι φοιτητές ας ανεβάζουν την ενότητα του αγώνα τους, ας επαγρυπνούν κατά των προκλήσεων των φασιστικών και άλλων οργάνων της χούντας και να είναι βέβαιοι για τη νίκη.»
Τέλος, μερικά τρικ που κυκλοφόρησε η ΚΝΕ:
(Η αφίσα της ΚΝΕ για την επέτειο του Νοέμβρη, στην αρχή της ανάρτησης, από τη δεκαετία του ΄70. Περιλαμβάνεται στην έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ «1974-1983 ΑΦΙΣΣΕΣ», Αθήνα 1983.)


 


[ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2012]