Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Στη διαδήλωση με την ...ομπρέλα μας;


Μεγάλη κινητικότητα και εκνευρισμός παρατηρείται τελευταία στο υπουργείο «προστασίας» του πολίτη. Αιτία η αναμενόμενη  από την κυβέρνησή μας  κοινωνική έκρηξη μετά το πέρας των «ήσυχων ημερών του Αυγούστου».

Τα γεγονότα του Λονδίνου δείχνουν πως δύσκολες μέρες έρχονται για τους κυβερνώντες κι αυτοί προετοιμάζονται με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Ξέρουν πως η λαϊκή δυσαρέσκεια είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί και αυτή τη φορά όχι με φάσκελα και «ουουου».

Διαβάζω στον τύπο πως ο υπουργός κ. Παπουτσής δεν είναι ευχαριστημένος λέει με τον τρόπο που η αστυνομία αντιμετώπισε τους διαδηλωτές της πλατείας Συντάγματος, θυμάστε, πριν λίγο καιρό.

Τότε που τα χημικά πήγαν …σύννεφο στην κυριολεξία και τα κεφάλια των διαδηλωτών άνοιγαν το ένα μετά το άλλο.

Σύμφωνα με κύκλους της Αστυνομίας (ποτέ δεν κατάλαβα γιατί «προτιμούνται» πάντα οι κύκλοι και όχι άλλα …γεωμετρικά σχήματα) μια νέα άποψη έρχεται να αμφισβητήσει τον μέχρι τώρα παραδοσιακό τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλωτών: η «μη επαφή».

Στελέχη της Αστυνομίας εισηγούνται πως οι «φύλακες της δημόσιας τάξης» δεν πρέπει να ασκούν σωματική βία στους διαδηλωτές ούτε να έρχονται σε άμεση σωματική επαφή μαζί τους.

Αντίθετα προτείνουν τη ρίψη νερού αντί χημικών (θα μας έρθει και φτηνότερα) και την κατασκευή οδοφραγμάτων που θα εμποδίζουν τους εξεγερμένους να φτάσουν στο …στόχο τους.

Ο υπουργός «προστασίας» του πολίτη είχε δηλώσει στη Βουλή μετά τα γεγονότα της πλατείας  Συντάγματος πως η σωματική κούραση εμπόδισε τους αστυνομικούς να αντιμετωπίσουν με καθαρό μυαλό τους διαδηλωτές και έτσι «προέβησαν σε υπερβολές».

Αν επικρατήσει η άποψη της «μη επαφής», κάτι που θα το διαπιστώσουμε σύντομα, τότε τα «παιδιά του λαού είμαστε κι εμείς» θα κουράζονται λιγότερο και δεν θα …χάνουν την ψυχραιμία τους.

Αλλά ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο παραδοσιακός τρόπος (ξύλο, χημικά και αίμα) ας μην ανησυχούν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας. Η κυβέρνηση και το υπουργείο τους φρόντισαν να προσλάβουν 3.600 (τρεις χιλιάδες εξακόσιους) αστυνομικούς μόνο το 2011, όταν για άλλες, πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, υγεία, παιδεία κλπ, επικαλούνται τη βαθιά ύφεση.

Ταυτόχρονα:

«Νομοσχέδιο με διατάξεις που ποινικοποιούν τη δημόσια έκφραση γνώμης, εφόσον αυτή αποδεδειγμένα παρακινεί μεγάλο αριθμό ατόμων στη διάπραξη κάποιου τρομοκρατικού αδικήματος, έχει στα χέρια του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτ. Παπαϊωάννου. Πρόκειται για τη μεταφορά στην ελληνική έννομη τάξη της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και της απόφασης της Ε.Ε. για την πρόληψη της τρομοκρατίας.» (Ελευθεροτυπία)

Κι άντε τώρα, ρωτάω το νομοθέτη: τι θα πει αποδεδειγμένα; Ποιος το αποδεικνύει; Και να μην παραλείψουμε την προσπάθεια τρομοκράτησης και ελέγχου του διαδικτύου με όλη αυτή τη φημολογία περί άρσης της ανωνυμίας των μπλόγκερς. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Δεν κρατούν πια ούτε τα προσχήματα. Επιδιώκουν με κάθε δυνατό τρόπο  να τρομοκρατήσουν και ποινικοποιήσουν κάθε φωνή, άποψη ακόμα και σκέψη αντίθετη στα σχέδιά τους.

Τα αρρωστημένα μυαλά τους ανακαλύπτουν συνεχώς νέους τρόπους για να βάλουν στο χέρι τις λαϊκές κινητοποιήσεις, αφαιρώντας ένα-ένα δικαιώματα και ελευθερίες, κατακτημένα από τους πατεράδες και τις μανάδες μας  εδώ και δεκαετίες μετά από σκληρούς αγώνες.

Κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Εμείς όμως τι κάνουμε; Για πόσο ακόμα θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα κάθε μέτρο που πλήττει στοιχειώδη και κατοχυρωμένα από το ελληνικό σύνταγμα δικαιώματά μας; Που πλήττει την αξιοπρέπειά μας;

Κάποια περίοδο – όχι μακρινή – της ελληνικής ιστορίας, τα όργανα  της εξουσίας παραβίαζαν  νύχτα τις πόρτες των σπιτιών και φίμωναν όποια φωνή ήταν απέναντί τους. Στις μέρες μας αυτό γίνεται με τρόπο «δημοκρατικό», μέσω του κοινοβουλίου.

Για πόσο καιρό ακόμα θα τους το επιτρέπουμε;

Όσο για τον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλωτών, Κυριακή κοντή γιορτή που λένε και στο χωριό μου. Οι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα δείξουν αν το …αξεσουάρ που θα συνοδεύει το …ντύσιμό μας στις διαδηλώσεις θα είναι η αντιασφυξιογόνα μάσκα ή η ομπρέλα!

(ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011)